Захист від держави

5 жовтня, 2008

За усією політичною бравурою Міністра внутрішніх справ ховаються далекі від успіху результати його діяльності. Масові випадки жахливих порушень прав людини працівниками його відомства це не просто окремі недоопрацювання окремих посадовців – це визначальна характеристика усієї структури.

Лише на минулому тижні знайомі розповіли два випадки брутального поводження патрульної служби, яка намагалася отримати відкуп шляхом шантажу підкинення наркотичних засобів, та Беркуту, який з метою грошової наживи застосовував фізичне і моральне насилля.

Поки кожне затримання не буде супроводжуватись фіксацією відеозасобами, без якої таке затримання вважатиметься неправомірним, ми не зможемо зробити органи правопорядку безпечними для суспільста. Очевидно, що жодні інші заходи з боротьби з корупцією і зловживаннями повноваженнями не можуть дати результату в цій повністю прогнилій системі.

Тому потрібно процесуально забезпечити людині можливість реалізувати свої конституційні права передбачені: статтею 27 Конституції України, за якою кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань; статтею 28, яка говорить, що ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню; статтею 29, яка гарантує, що ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом, яка гарантує, що кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно повідомлено про мотиви арешту чи затримання, роз’яснено його права та надано можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захисника, яка гарантує, що кожний затриманий має право у будь-який час оскаржити в суді своє затримання, а про арешт або затримання людини має бути негайно повідомлено родичів заарештованого чи затриманого.

І не варто міліції скаржитись на брак коштів чи труднощі запровадження в діяльності оперативних працівників щоб ухилитись від необхідності відеофіксації – захищати життя людини це обов’язок держави, навіть якщо це захист від неї самої.