Перспективи НСНУ

7 лютого, 2008

Остання пропозиція Президента щодо збільшення виборчого бар’єру для блоків, очевидно, свідчить про те, що справи в блоці Наша Україна – Народна Самооборона в плані створення єдиної партії малооптимістичні. На мою думку, на блоці потрібно радикально ставити крапку, поки ще є час для розбудови нового партійного проекту до президентських виборів. Варто прийняти болючу правду, що велика частина партій, що входять в блок, це просто безперспективний та дуже вередливий баласт політичних банкрутів, який не приносить відсотків на виборах, претендує на кадрові призначення без наявності кваліфікованих кадрів, і якого треба якнайшвидше позбутися. За існуючих умов рейтинг помаранчевого блоку не буде в стані зрушити з місця і найкреативніший політтехнолог в світі. Це випадок з розряду тих, коли варто починати з чистого листа.

Перспектива для Президента все ж виключно в розбудові партії “Наша Україна”, з позиціюванням її як найпотужнішої проєвропейської, право-центричної, ліберальної сили. Зміцнення політичної платформи Ющенка привело б до ще більшої маргіналізації інших партій правого спектру (за вийнятком скоріш за все лише Свободи), адже він не словом а ділом розбудовує українську Україну.

Говорячи про перемогу на президентських виборах, то, звичайно, лише оновлення НУ буде недостатньо – для виправлення пошкодженого іміджу Президента необхідно ділом реабілітуватись за минулі виборчі гасла, передусім “Бандитам – тюрми”. Це б покращило становище Ющенка на спільному з Тимошенко електоральному полі, а одночасно додало очки серед тих, хто вітає правління “сильної” руки.

Більше цього, оскільки Балога вже відпрацював свій ресурс, потрібно в ближчих півроку розглянути питання про його заміну, адже очевидно, що він не справляється з роботою в умовах конкуренції з Тимошенко. Перебування Балоги на посаді послаблює також авторитет Ющенка, завдаючи шкоди його іміджу, оскільки в очах громадськості перетворює Ющенка на особу, яка перебуває під стороннім впливом. Шлейф цієї проблеми тягнеться від перших місяців каденції Ющенка і далі тягнути не можна. Переформатування Секретаріату могло б також сприяти зміцненню позицій коаліції вцілому та покращенню шансів Ющенка на успішну розбудову партії.