Обмін “люб’язностями”

8 жовтня, 2011

Здається президент Янукович насмілився передати Кремлю несподіваний “привіт” у відповідь на останні “люб’язні” запрошення до ЄЕП, Митного і Євразійського Союзів.

За повідомленнями преси під час візиту президента до Греції відбулась зустріч з Константинопольським патріархом Варфоломієм на Афоні. Привертає увагу, що повідомлення про цю зустріч відсутні як на іменці Екуменічного патріархату Константинополя так і сторінці президента України. Проте, РИА “Новости” розповідає про таку зустріч з посиланням на грецькі джерела, які не вказуються, та коротко описує зміст розмови.

Очевидно, зміст розмови під час цієї зустрічі вкрай цікавий з міркувань жвавого інтересу, який викликала заява патріарха під час візиту президента Януковича до Істанбулу в червні 2010 року, де він сказав: “Ми знаємо, що в Україні є розкол української православної церкви і це нас дуже засмучує. Ми молимося, аби цей поділ зник якомога швидше, і наші брати які відділилися, повернулися в канонічну церкву, тому що це є нашим порятунком”. Патріарх Варфоломій також зазначив тоді, що він “більш ніж впевнений, що Президент Янукович зробить все можливе, щоб “загоїти ці рани” і відновити єдність православної церкви в Україні”.

З повідомлення про вчорашню зустріч можна зробити висновок, що ця риторика починає отримувати практичне наповнення. Під час зустрічі мова йшла про увагу до питання про розкол православ’я в Україні на Всеправославному соборі, який готується, та очікуваний візит патріарха в Україну задля надання допомоги “з боку матері-церкви у усуненні розколів”.

З огляду на підтримку Української православної церкви Київського патріархату висловлену зовсім нещодавно Філаретом президенту Януковичу у вирішенні газового конфлікту з Росією, можна припустити, що плани, про які йшлось на зустрічі з патріархом Варфоломієм, свідчать про глибшу переоцінку позицій у відносинах з Росією командою Януковича. Зрозуміло, що питання православ’я одна з найсильніших карт у грі творців “Русского мира”, тож пан Янукович вирішив дещо зміцнити свої позиції за ігровим столом.